Logo

Geschiedenis

Ruim 20 jaar verleden kocht ik mijn 1e ijslander. Een hele "foute" merrie. Naar huidig inzicht met een verkeerde bouw, matige gangen maar vooral een onplezierig karakter. Omdat rijden niet beviel met deze merrie "zijn we er maar mee gaan fokken"!

Bovenstaande zal me nu niet meer overkomen, maar ik denk er wel vaak aan terug. Zeker als hier potentiële kopers komen die hun 1e ijslander willen aanschaffen. Die ellende kunnen wij ze zeker besparen!

En dan nog gaan fokken met zo'n merrie met als reden dat ze niet geschikt is voor de rijsport is ook niet de juiste basis voor een fokkerij.
Een paar jaar later kon ik Hrisning kopen (NL1987201587). Hrisning was voor die tijd een zeer goede ijslander met een 9 voor temperament. Een zeer snelle tölter met veel ruimte en souplesse in draf en galop. Dat heeft zij ook vererft.

Daarnaast heb ik Ösk van op d'n Dries gekocht (NL1988201664). Ösk heeft van haar vader Hjörtur de extreem comfortabele tölt meegekregen. Een stoel waar je in gaat zitten en eindeloos mee door kunt rijden. Vreemd genoeg had Ösk totaal geen draf. Niet vrijlopend in de wei en ook niet onder het zadel. Dat is altijd wel een punt van aandacht geweest bij de hengstkeuze.

Deze 2 merries zijn de basis geweest van onze fokkerij. Momenteel (Maart 2019) hebben we "nog maar" 15 ijslanders waarvan 14 de stalnaam "van de Waaldijk" hebben. Dat waren er in het verleden wel eens rond de 30, wat erg veel werk en zorg gaf. Fokken van goede paarden geeft ons uiteindelijk meer voldoening dan "gewoon maar weer op IJsland een paar goede paarden kopen".

Enkele hoogtepunten in de Waaldijk-fokkerij waren:
  • Van de 6 gekeurde paarden onder het zadel zijn er 5 (internationale Fizo keuring) als Elite boven de 8 gekeurd. Alleen Dimma van de Waaldijk haalde 7,59 als net ingereden 4-ganger.
  • Hoogst gekeurde Nederlands gefokte IJslandse merrie ooit. Dama van de Waaldijk (8,50 exterieur, 8,30 gangen is 8,38 totaal).
  • 2 maal WK-finale's met Mist van de Waaldijk (2007 en 2009, ruiter Jessie Huijbers).
  • Sportpaard van het jaar 2009, Mist van de Waaldijk.
  • Drie maal de Nederlandse fokkerij vertegenwoordigd op het WK-fokkerij met Mist, Dama en Pokka van de Waaldijk. 
  • Hoogst gekeurde jonge hengst 2013, Mökkur van de Waaldijk.
  • Beste merrieveulen fokkerij-event 2016, Disa van de Waaldijk (met als oma's onze eigen fok Dama en Mist).
  • Hoogst gekeurde jonge hengst 2018, Dimmfari van de Waaldijk.
  • Hoogst gekeurde gereden hengst 2018 (internationale Fizo keuring), Mökkur van de Waaldijk.