Logo

Mökkur van de Waaldijk

Mökkur 14 april 2013 hengstenkeuringMökkur is de 2e nakomeling van onze kanjer Mist van de Waaldijk.

Ook als vaderdier doet hij het goed. Zijn eerste veulens uit 2013 en 2014 (14 in totaal) zijn veelbelovend. Op grond van de resultaten lijkt hij ons erg geschikt voor 5-ganger merries en merries die exterieurmatig tekort komen.

Zie ook het tabblad foto's waar een aantal nakomelingen als veulen en jaarling zijn toegevoegd.Paard


  
Hij is geboren op 20 augustus 2010. Laat in het seizoen doordat Mist in 2009 pas gedekt kon worden na de wereldkampioenschappen in Zwitserland, waar zij zich kwalificeerde voor de B-finales Tölt en 4-gang. Omdat wij Mist niet zelf het veulen wilden laten dragen hebben we gekozen voor Embryo Transplantatie. Ze is half september 2009 gedekt door Glotti fra Krá en op 7 dagen na dekking gespoeld door Hans van Gils (DAP Moergestel). Het embryo is eind september 2009 per koerier overgebracht naar Keros in België en ingebracht bij de Franse draver-merrie Querianne Blotaie, die wij "mevrouw Q" zijn gaan noemen.

Na de risicoperiode (50 dagen dracht) hebben wij mevrouw Q opgehaald. Mevrouw Q en onze IJslandse merries gingen niet best samen. Alleen met onze, eveneens drachtige merrie Tögld, ging het goed. De hele winter zijn zij samen geweest.

De geboorte van Mökkur was midden op de dag en ging snel, mevrouw Q had al eerder veulens gehad en zo'n ijslandertje was voor haar niet zo'n probleem.
Ondanks het feit dat Mökkur in 11 maanden al erg groot was geworden (in zijn ruime huurwoning) waren we even bang of hij de melk-bar van Q wel kon vinden. Die hing, voor een ijslands veulen, ongebruikelijk hoog. Dat ging echter direct prima. Mökkur liep met gemak tussen de achterbenen van de merrie door, kwam dan onder de staart vandaan. Maar dat ie daar ergens ook voor melk moest zijn had Mökkur snel door. Wellicht met dank aan de natuurlijke oprichting van pa Glotti!

Vanaf het moment dat Mökkur geboren was is ook het gedrag van mevrouw Q jegens de andere IJslanders sterk verbeterd. Ofwel, vrij snel hebben wij Q en Mökkur tussen de andere 5 merries met veulens gezet, waardoor Mökkur ook de inprenting (voor zover die al anders is) van IJslandse merries en 5 andere IJslander veulens meekreeg.
Na het afspenen is mevrouw Q weer teruggegaan naar Keros in België en is Mökkur in april 2011 ingeschaard in de begrazing Markiezaat. Geregeld gaan we even kijken hoe het met hem gaat (en zijn 2 leeftijdsgenoten van Stal de Waaldijk).

Vanaf zijn geboorte ontwikkelt Mökkur zich erg goed. Hij heeft een enorme draf, met de ruimte, het temperament en de actie van Mist, de hele mooie oprichting (met prachtig front) van Glotti en...last but not least...de draftraining van een geboren professional, dravermerrie mevrouw Q.
In de wei hebben we bepaalde perioden ook tölt gezien.

Qua exterieur zijn we met name erg tevreden over zijn oprichting en het front, waarin Glotti zo sterk is. Dit is iets wat wij bij Mist wat wilden versterken. Dat is 100% gelukt. Mökkur heeft dit!

Zijn verhoudingen zijn goed, lange sterke benen met goede gewrichten. De benen staan ook mooi recht onder de 4 "hoeken" van het paard. Het is een van onze beste eigen fokproducten ooit. Wij zijn zuinig op hem!

Mökkur heeft inmiddels meerdere veulens. Hij vererft zijn front zeer goed. Wij zijn er tevreden met zijn nakomelingen!!

 
NL201010100209