Logo

Wat is osteopathie?

www.yentlyequineosteopathie.nl 

Osteopathie heeft als doel het lichaam weer in balans te krijgen.
De osteopaat stimuleert het zelf herstellend vermogen van het lichaam, waardoor de balans hersteld wordt in functie en structuur.

Screenshot 20180207 104011

Dit geldt voor:
* het bewegingsapparaat; beenderen, gewrichten en spieren
* het orgaansysteem; inwendige organen, bloedvaten en lymfestelsel
* het cranio-sacraal systeem; schedelbotten, hersenvliezen en hersenvochtcirculatie
Deze systemen werken samen om het paard gezond te houden. Functioneert een deel van het lichaam niet goed, dan beïnvloedt dat ook de rest en kan dat klachten veroorzaken. Omdat alles in het lichaam met elkaar in verbinding staan, kunnen de symptomen op een hele andere plek zichtbaar worden dan waar de eigenlijke oorzaak van het probleem ligt.

Een osteopaat onderzoekt waar in het lichaam de beweging verminderd is en herstelt de samenwerking tussen de verschillende weefsels.
Osteopathie bestaat uit zachte handgrepen en lichte manipulatie technieken met de handen, waarbij hoge spierspanning wordt verminderd, doorbloeding en het zenuwstelsel worden gestimuleerd en mogelijke blokkades behandeld. Op deze manier kan het paard in zijn lijf herstellen.

De osteopathische behandeling pakt zowel de oorzaak als gevolgen van de klacht aan. Dat kan betekenen dat het resultaat niet meteen zichtbaar is.

De behandeling kan tot ongeveer 6 weken na de behandeling doorwerken.
Het paard mag enkele dagen na een osteopathie behandeling niet bereden worden. Vrije beweging en rechte lijnen stappen wordt dan juist die dagen wel aangeraden.


Bij welke klachten?
Kreupelheden
Scheefheden
Spierklachten
Rugklachten
Neurologische problemen.
Eczeem
Luchtwegproblemen
Interne problemen:
maag/darmklachten
lever- en nierproblemen
stofwisselingsproblemen zoals metabool syndroom
Hormonale klachten, zoals hengstigheid en vruchtbaarheidsproblemen.